Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Nuqman puasa..

Thursday, August 12

Tahun ni nuqman dah 5 tahun..saja la tahun ni nk start ajar dia bangun sahur,posa setakat mana dia mampu so that nanti bila dh betul2 kena puasa dia tak liat kan..sebelum start posa lagi dah cakap ng dia..nanti pagi kena bangun awal..kena sahur..kena puasa..takleh makan..takleh minum..ikut lama mana yang dia larat lah..gitau teachernya suh sampai tengahari la..kalo dia larat smp petang continue la tapi idakle paksa kan..

ari pertama,sahur bangun..sahur pun dalam bilik je sbb tak larat nak angkat dia..mata mmg tertutup je la..makan la roti yg ada inti tu separuh..minum air banyak2..pastu dia tido balik..bila bangun kul 7 pagi nk suh mandi gi tadika,ingatkan la dia sekali lagi yang dia takleh makan n minum kan..ayat2 berupa alasan nuqman

Nuqman -"ummi,mana roti semalam?saya makan separuh je kan?bagi saya abiskan roti tu dulu"
Ummi -"nuqman dah puasa dah tak boleh makan la"

turun tangga..sekali sedu

"ummi,saya sedu la..kena minum air ni"
"takpe nuqman..nuqman tarik napas dalam2..tahan..pastu lepas..nanti ok la tu"

haha macam2 je alasan dia nk makan n minum..tp ok la dia berjaya posa separuh hari kat tadika..masa amik dia pun..dia tak makan smp la bukak posa..tu pun tergolek2 mintak nak makan..mak saje suh dia tahan kejap je lagi sblm bukak posa..tapi bagus gak buat gini..bila dia betul2 lapar..dia makan betul2..kalo tak,susah nak suruh makan pun..hehehe

pagi ni sahur...

"ummi,saya dah tanak la bangun2 macam ni(tanak bangun sahur)
"nuqman kena belajar,nanti nuqman dah besar kena puasa penuh tau..so kena la blajar bangun sahur ni" ...amboi diplomasi sungguh maknye nk suh anak posa kan haha

nuqman pun ikut la..bagi roti..makan roti sambil mata tertutup..sambil meniarap atas tilam..bertuah sungguh...air pun kena sua ke mulut..nak berenti minum air main sound2 suara je..sampai tak larat nak pegang bekas air..hahaha..macam2 karenah budak2 nak puasa kan...comel je suka bagi alasan ni hehe...

5 sweet thoughts:

wan sujaihah said...

akak ajr makan nasi kak...lama sikit tahan nyer

Najwa said...

selamat berpuasa to nuqman..umar semalam katanya puasa separuh hari..puasa mkn je la..sblm pegi tadika susu abis sebotol..

genny da bomb said...

wan- nk suh bangun makan nasik tu pun satu hal la wan oiii..hhahaha

najwa - umar minum dalam botol lagi ka?

Lovely Bella said...

hhehehe takkan roti jerk akak.. cube bagi bende yang menarik n tertarik.. baru die nak makan waktu sahur.. hehehe :)

Mummy Dasy said...

hahaha kelako jek Nuqman...tp tul ah budak2 mule2 mmg susah bgn sahur tp nnt lama2 pndi lerr tu

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino