Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

SELAMAT HARI IBU!

Tuesday, May 12

lambat plak wat entry mother's day ni..tak dan nk pikir nak menulis..skang saya nk tulis panjang2 sket..jangan boring ya!

honestly dulu2 takde pun amik tau pasal mother's day ni semua..mmg tak penah tau pun bila date nye..tapi sejak2 jadi mak ni baru la amik tau pasal mother's day n sejak tu le saya tiap2 tahun wish mak saya selamat hari ibu..

bila dah selamat bersalin dulu..mmg muka mak saya la terlintas kat dalam fikiran..n mmg tak sabar2 nk jumpa mak..soalan pertama saya tanya.. "macamana mak boleh lahirkan anak sampai 8 org..sorang pun sakit mcm ni"..mak senyum je..sblm bersalin tu mak cakap tak sakit pun bersalin ni..nk tenangkan hati saya la kot kan..bila dh selamat bersalin dia senyum ja..so skang saya dh mengerti cemana perit jerih nk bersalin tu..n buatkan kasih sayang saya pada mak bertambah..

mak mmg seorang yang sangat tabah..nape saya cakap mcm tu?sbb mak membesarkan kami 8 beradik sorang2 sejak ayah meninggal 23/01/1982..saya baru nk jejak 2 tahun time tu..mak cerita,ayah meninggal dalam tido..malam sebelum ayah takde..ayah ajak kawan2 berbual sampai ke pagi..tp kawan2 tak dapat nk buat macam tu..agaknya dia dh tau dia nk takde kan..maklong pun cakap..ayah ada cakap ng dia..malam ni nk borak puas2..solat n tido puas..mmg itulah yang jadi..bila mak nk kejutkan ayah bgn subuh..ayah dh tak bernyawa lagi..mak pun tak sedar bila ayah pergi..tiap kali mak cerita kisah ni pada saya..saya dpt rasa kerinduan dia pada ayah..pada mak..ayah tiada galang gantinya..sbb tu dia memilih untuk hidup sendiri..mmg ada yang bertanya..tapi mak menolak..katanya..takkan jumpa org sebaik ayah..dah tua2 cmni pun ada lagi yang tanya..mak tetap tolak..

hidup kami mmg sederhana..nk kata susah..takde la smp tak makan..tp kalo dpt makan ayam n daging tu mmg dah kira mewah la bagi kitorang..saya ingat lagi..kalo mak masak sambal ikan bilis..bagi saya tu lah yang paling sedap n dgn bangga bawak ke sekolah untuk makan..kalo bawak bekal cekodok/jemput ikan bilis ke..saya selalu makan sembunyi2..sbb ada kawan2 yang kaya2 sket sll ejek saya bwk makanan murah..ni mmg saya takleh lupa smp bila2 muka2 yang mengejek saya..ejek basikal saya tayar mcm gelong2 sbb tak cukup kekacang(jgn tanya kekacang tu apa saya pun dh tak ingat hehe)..apa saja ejekan kawan2 saya ceritakan dkt mak..dan apa yang saya dpt tau budak2 yang kutuk2 saya ini kerjaya dorang skang tak seberapa..alhamdulillah saya lebih berjaya dari dorang..dulu mak saya garang..dulu saya ingat mak saya tak sayang saya sbb sll marah..bila saya nk mainan mak tak belikan saya ingat dia tak sayang saya..bila dh besar ni..baru la pikir..mak sll marah2 sbb nk saya jadi orang..n mungkin dia terbeban nk besarkan kami 8 beradik..dengan dia tak bekerja..harapkan duit org menoreh dkt kebun getah tanah peninggalan arwah tokwan..dgn duit ni lah kami membesar..byk sgt pengorbanan abg2 dan kakak2 saya..

penah mak keja bukak kedai runcit..tak ingat bape lama..tapi kedai tu tutup sbb org khianat ng mak(potong wayar letrik kedai,sape ntah mak citer yg tlg dia jaga kedai gelapkan duit)..mak kata org yang buat khianat ada mintak maaf sblm org tu meninggal..mgkn dh tua baru dia nk menyesal ng apa yang dia buat..mak tetap tabah harungi semua ni..

kami takde kereta..bila saya dapat asrama penuh,mak usaha carikan kereta agar dpt anta saya ke sekolah tu..terima kasih pada arwah paklong..mak cerita,masa kakak masuk asrama penuh dia berulang tgk kakak naik bas..bila abg2 dan kakak2 dh berkeluarga..baru la hidup mak senang sikit..n sampai sekarang..bila semua dah berkerjaya sendiri..mak dah boleh goyang kaki..panggilan saya pada mak.."datin mariam"..tiap kali saya hantar kad raya..nama yang saya tulis Datin Mariam lah..hehe..

mak..genny mintak maaf kalo genny dulu byk susahkan mak..kecik2 genny sll memberontak kalo mak marah,tak bagi ikut gi sana sini..bila dah besar baru la paham semua ni..sebak plak bila pikirkan semua kenangan masa kecik..skang ni mak tak payah susah2 lagi..anak2 mak semua dah boleh jaga mak..mak dah boleh berbangga dengan kami semua..

sabtu baru ni besday mak saya..09/05/09..dan hari ibu plak 10/05/09..saya call mak pagi2 sabtu untuk wish dua2 skali serentak..

saya : hello,mak buat apa tu
mak : mak tgh tgk tv,soal jawab agama ni (mak mmg goyang kaki je skang..alhamdulillah)
saya : mak sihat?darah tinggi,kencing manis macamana..ada gi cek tak?
mak : semua ok..(alhamdulillah darah tinggi dah takde..kencing manis pun 7..masih di tahap normal)
saya : mak..selamat hari jadi..n selamat hari ibu skali..moga mak sihat selalu n murah rezeki n panjang umo
mak : hari ni ke hari jadi mak..mak tak ingatlah..(hehe mak saya mmg tak ingat besday dia bila..tiap2 tahun saya yang sll ingatkan)
saya : ye la mak..arini la hari jadi mak..


dan bla bla bla kami berborak..SELAMAT HARI IBU MAK..mak la mak yang paling hebat bagi genny ni! SAYANG MAK!


mak ng kak bie..kak bie mcm mak kedua saya..kakak no 2
sayang mak..



8 sweet thoughts:

my little family said...

Genny: bila Genny citer pasal ayah Genny, akak teringat kat arwah ayah akak.. really miss him so much :-(

AbahNuqman said...

selamat hari ibu utk mama ku..
selamat hari ibu utk isteriku...

moga kita sama2 jadik anak yg soleh n solehah utk mak ayah kita amin..

sujaihah said...
This comment has been removed by the author.
sujaihah said...

hu hu sedih la plak en3 ni...

sedih kan bila pk pengorbanan mak ayah kita...

satu pagi b4 hari ibu.wan dgr radio tau..ader satu cerita...

camni" ayah saya org felda,mak saya selalu ikut ayah gi pindah maner2 sbb mak org kampung.satu hari ayah kawin lain...mak sgt sedih..sampai satu masa mak hampir nak telan racun depan saya dan adik2...bila mak tgk kitorg...mak tak jadi telan racun tu...

berkat kesabaran mak .mak siap belajar bahasa inggeris untuk ajar kami...kami adik beradik membesar tampa ayah..kami tetap dapat membantu mak ..selamat hari bu"

sayang mak...

atty's said...

sedih entry nie tp penuh makna..happy mothers day

kirana said...

sedihnya entri hang geni...
huhuuhu..

besday mak kite dekat2..mak aku 10mei..tp dia tak igt besday dia..aku tepon baru tau

CikBee said...

happy mother's day ummi genny..hehe..

cikda said...

selamat hari ibu, ibuk genny..

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino