Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Wajib ke tak wajib sekolah Agama untuk Darjah 1??

Thursday, January 6

Tahun depan Nuqman dah darjah 1..so seawal tahun ni..macam dah nak kena pikir pasal sekolah dia..transit bagai nanti cemana..nampaknya kena survey2 tanya jiran-jiran cemana..tapiiii..jiran2 kebanyakannya berbibik..camno tu??huhu..kompem la anak2 dorang balik rumah terus kan..

hmm..nak tanya la..pada parents yang dah ada pengalaman anak sekolah2 ni..wajib ke sekolah agama untuk budak darjah 1 ni??taktau sangat sistem sekarang ni macamana..sebab banyak sekolah dah swasta la..tak paham..pening..huhu..dulu ye la darjah 3 baru start sekolah agama dekat sekolah yang sama..skang ni..sekolah pun ada sesi pagi petang kan..meja dalam kelas bukan hakmilik kekal sampai abis belajar kan..boleh ke zaman sekarang ni budak2 tinggal buku kat sekolah??ke memang abis kelas semua kena angkut dalam beg bawak balik umah??..sekolah agama pulak kat tempat lain..

hmm..pening gak nak pikir nak transit nuqman nanti cemana..kalo opis dekat ngan umah boleh la jugak cilok time lunch kita antarkan ke kan..kena tanya sifu-sifu yang lain lah..nak tanya jiran semuanya berbibik..huhu..

Sape yang ada info kongsi-kongsi le sama ye!!Mekasihhhh banyak2..

10 sweet thoughts:

cikBee said...

Perghh dh nk masuk Darjah 1 dah nuqman next yr?! Satja kan huhu

Kelas agama yg KAFA tu ka geni? Xsure plak wajib ka dak, tp bg aku lebih baik pi.

Start la ajaq nuqman baca in BM & BI. La ni drjh 1 mmg ditekankan sgt2 kebolehan membaca ni. Maklum la tahun ni start kurikulum baru (KSSR). Kita dulu KBSR. Ajaq dia simple2 3 letter words. Aku ngajaq darjah 1 tahun ni hehe

Miss Moon said...

Genie ...

cam sian kan anak kiter darjah 1 dah terkejar2 ....kawan moon kan dia kata anak dia pagi ke sek kebangsaan balik umah terkejar2 plak ke sekolah agama ...sampai la petang .....balik umah makan makan mandi semer kan by malam anak dia dah sangat penat n tido ...

sian plak kalau anak kiter kena lalui cam tew masa bila nak spend time ngan kiter then nak buat kije sekolah ke study ke kan ...

moon rasa kalau moon anta mebi thn 2 sp thn satu nih biar dia adapt suasana sekolah dulu ..tew apa yg moon plan utk Isk la .

Nih moon tgh nak arrange dia pegi mengaji ...tp at the same time pun ajar2 jugak dia

genny da bomb said...

sarah..tu yang tatau tu..dulu2 rasanya darjah 3 baru wajib..satu dua tak lagi..pening gak pikir nak arrange nih huhu..

baca2 tu dah bole la sikit2..BI yang taktau nak ajar cemana..bukan leh ngeja menda tu ahahaha..

genny da bomb said...

tu la moon..sian la budak2 skang ni..dok pikir2 cam tanak anta lagi..just ajar2 sendiri dulu agama tu..tapi ada orang kata rugi pulak..berbelah bagi la pikir..huhu..

moon takpe ada bibik so isk leh balik umah terus lepas skolah..huhuhuhu..mak takdooo...hihihi

Najwa said...

tu psl la aku kena janji sehidup semati dgn company skrng ni..ddk lah smp pencen paling tidak pun smp anak abis darjah 6..opis aku dgr2 nk pindah jauh sket dr opis skrng..tp still consider dokek la jugak..boleh lg la kalo nk lari blk jap ambek anak kt skolah ke..

tp aku plan darjah 1 nnt umar still ddk neseri..abis skolah pagi arrange transport untk dia pi neseri tuka baju sume pastu pi skolah ptg lak (sek agama)..

genny da bomb said...

najwa-aku tgh nk tanya..nk tau skolah agama utk budak darjah 1 wajib ke dak..kalo tak wajib..ase cam nk anta sekolah biasa pastu transit je..tp ada org cakap rugi plak..ntah le..takde keputusan lagi

atty's said...

kty dulu pun selalu tanya , wajib ke tak wajib


tapi masalahnya kalau kita tak hantar anak ke sekolah agama
takut anak kita takleh kejar apa yg diajar kat sek kebangsaan nanti

sbb kat sek kebangsaan rasanya dia tak ajar dah basic2 nie.

genny da bomb said...

oo ye ke kak ty,hmm..nmpknya kena antar gak la kan..kalo tau syllibus sek keb ni cemana ok la..kang ketinggalan susah plak..hmm..

Najwa said...

aku sajes kalo x wajib pun anta la gak sekolah agama sama..sbb takut kta xbrp ada msa nk ajar anak,kalo ada msa bdk2 cekgu ajar depa lg cpt ikut dr mak pak ajar..kt skolah agama ada blaja tulis jawi, tajiwd,tauhid,sirah sume..kalo x anta bole ke kita ajar sume tu kat umah..cuba hg check kt neseri ada bdk transit x? kalo ada bole la nuqmna join bdk2 tu sekali nnt..

genny da bomb said...

najwa..mmg le nk anta..cuma waktu kita dulu darjah 3 baru stat...so ingat stat lewat sikit..kesian plak pagi petang skolah..baru darjah 1..hehe..tengok la cemana nnti..

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino