Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

H1N1 around you!

Friday, July 31

bukan2...mak sehat walafiat lagi..Alhamdulillah..cuma saja nk borak2 kosong tp berisi gak le..hehe..tatau nk stori mori mende..tp nk gak update kan kang bersawang2 blog mak ni..
skang ni kan pandemik H1N1 (ececeh nk gak sebut pandemik cam best ja..padahal maksudnye wabak je pun kann hehe)..so based on apa yang mak baca..golongan yang berisiko adalah orang2 seperti di bawah :
-obesiti,
-diabetes
-tekanan darah tinggi
-menghidap penyakit kronik termasuk paru-paru, jantung serta buah pinggang
so apa yang boleh kita buat..apa extra precaution yang boleh kita buat untuk elak..hmm..susah jugak kan..sebab hari-hari kita kena jugak keluar untuk bekerja..nk beli barang..suma tu terdedah pada persekitaran terbuka..apa yang mak tgk..belum ramai lagi yang pakai mask(mak pun termasuk jugak..walopun dh beli mask tu)...n mak rasa ramai lagi yang bersikap sambil lewa..ambil mudah pasal benda ni..termasuk la mak sendiri..sorang2 pun nk tunggu ada kes baru nk pakai..ade ke pulak macam tu kan..hmm..lepas ni..nk keluar kena pakai mask lah..risau pulak makin banyak kes ni..n tatau cara lain selain dari pemakaian mask utk precaution..ada jugak tau pasal injection..tapi belum lagi consult doktor samada perlu atau cukup sekadar pemakaian mask saja..
so korang,apa precaution yang korang buat??sudi sudi kan la share ng mak n para bloggers yang lain..to my SIL in Melbourne,ok ke kat sana Bi?mcm dah beribu2 lemon jek kes kan kat sana??so be extra care to your health jugak ok???yang penting kak baini nk ceri hihihihi..

- akak kat kedah call cakap IKM n ada few tempat pun dh tutup jugak..uii..dh smp kat ulu sik jugak dah H1N1 niiii...takut kannn...

6 sweet thoughts:

sujaihah said...

yang peliknya...ingat tak masa jerebu dulu..boleh dikatakan semua berlumba2 nak paki...tapi...

knp h1n1 tak sgt ek?macam tak dapt sambutan sgt...aper kata akak mulakan dulu?nanti wan follow

kirana said...

jgn pi shopping mall :)
warehouse2 jgn pi

haha selamat duit

genny da bomb said...

sujaihah-ha tu lagi satu penyakit...nk tunggu org stat dulu..pe kata wan plak stat..

kirana - hihihihhihihihi..tu utk hang tu..seb baik aku bukan kaki shopping sgt kakakaka(ye ke??)

adibah said...

Salam k baini, kat cni mmg la byk kes, tp xde plak npk org ramai jln2 pakai mask. mende tu xbahaya pun k baini. budak2 yg tend utk dpt yg severe form sbb diorg nye immune system very weak compared to adult. tp dia mcm flu biasa je. jgn bimbang. bi tgk mesia ni suka sgt besar2kan mende ni pdhal xde apapun. btw, ceri iAllah akan dibekalkan.. dun worri!

genny da bomb said...

adibah-haha..itu dia..bakal dr udah bersuara..so suma tak payah risau lebih2 ye..

yay selamat membajak ceri bi!!

AbahNuqman said...

sindrom takut h1n1 takde pe sangat.. sindrom takut b1n1 yang bahaya hahahahha

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino