Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

More cookies in da house!!

Wednesday, February 17

Yashhhh..bila dah seronot dapat mixer baru mula la aktibiti mentry2 lagi..kali ni saya google je resepi cookies ni..yang mana ada komen tulis sedap tu yang saya amik resepinye..So google punya google dapat la satu resepi chocolate chip cookies ni..biasa la..bahan2 asas je ikut resepi..lain2,sendiri tokok tambah!!yaaa...buat sendiri wajib la semuanya richhh..kacang2 lebih..choc chip lebih..semuanya lahhh..hasilnyee...sangat sedap!!huhu..compared to yang sebelum ni buat,mak prefer yang ni lah..

ni la hasilnye..sedappppp sangattttt yay!!


siap je cookies yang first round, nuqman dah amik siap2 masuk dalam tupperware dia..takmo share2 katanya..amboiiiiii..takmo share??nk kena cubitan manja ummi ke??hihi

peace dari nuqman yang sangat helpful during the baking process..dia la nk kacau guna mixer tu..dia la nk boh tepung..dia la nk boh oat..dia la nak semua..tinggal tak bubuh dalam oven je..dia takut kena panas hehe..bagus nuqman ni..buat cookies ni pun sebab dia request jugak..tu yang sungguh2 tolong tu..


sesapa yang nak try bole la amik resepi kat bawah ni..ada la sikit2 yang saya skip tak masukkan pun. Ni resepi asal..saya buat half dari resepi ni..dapat la dalam 60biji cookies comel2..

Chocolate Chip Cookies

Ingredients:


(make 112 cookies)
- 2 cawan mentega
- 4 cawan tepung
- 2 sudu kecil baking soda
- 2 cawan gula (ni saya kurangkan)
- 2 cawan gula merah (ni pun kurangkan..tak betul2 penuh cawan..)
- 5 cawan oat -kisar dlm blender sampai hancur dulu
- chocolate chips
- 1 sudu garam
- cadbury bar (yang ni saya tak letak pun...tapi dah sedap dah)
- 4 biji telur
- 2 sudu kecil baking powder
- Pelbagai jenis nuts..saya letak almond flakes,walnut..ni terpulang la nak letak banyak mana..sebab buat sdiri saya letak banyak2 hehe
- 2 sudu kecil esen vanila

Cara :-
-kacau gula n mentega guna mixer sampai sebati
-Masuk telur dgn esen vanila.kacau2 lagi lepas tu tambah dgn tepung, oat, garam, baking powder & baking soda.
-Tambah chocolate chips dgn ape2 jenis kacang tadi
-lepas tu susun la dlm tray, tak kisah la nk buat bentuk apa2 pun..saya senduk guna sudu je sebab nk rupa macam2 ala2 famous amos tu hehhe
-bakar 15-20 minit or sampai masak- saya guna suhu 220-250degree sebab oven saya is gas oven. Ni terpulang pada kebiasaan korang yang lagi expert bake2 ni..hehe

So selamat mencuba pada sape yang nak cuba..pada kengkawan opis yang nk cuba tu, nanti saya bawak sket ke opis..nasib la sape cepat dia dapat la kan..kalo tak dapat jangan merajuk plak..mak tak larat nak buat beround2 nk kasi semua orang dapat rasa huhu..senang citer amik resepi nanti wat sendiri kay!!

7 sweet thoughts:

sujaihah said...

amboi duk citer pasal cookies je ha...

nukma suka betul tgn dia bt peace hahha

genny da bomb said...

hehhe...esok akak bawak sket..mai awal sket naaa...tak dan nak simpan2 ni..

budak2 rasa cool buat peace kot hehe

^ M r S ShAruL ^ said...

nk rasa skit..waaaa..mls nk wat sndr sbb umah xde mixer

genny da bomb said...

nurul, mai awal sket la esok...huhuhu..

JJay said...

ala genny, sedapnya cookies hg..
sib baik aku tak satu opis ngan hg..kalo tak aku sapu sume cookies hg..org lain takdan la...heheheheh

genny da bomb said...

jjay - hang dah buleh makan cookies dak??hihihihihi..kalo bleh nnti aku pi umah hang tgk rania kalo aku ada buat aku bawak la hehehe

AbahNuqman said...

cookies yg ni memang sedap mantap meletop kebabowww.. tak sampai 2 hari dah habis.. nasib awak la yang, dapat anak dan somi yg suka makan..

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino