Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

jom buat triffles pulak

Friday, August 14

member opis mintak tulun buatkan..mula2 dia mintak resepi,pastu last2 suh buat pulak hihi..takpela, nasib baik time dia tanya ada mood kan..cakap ng dia..dia beli barang mak buat la..kalo tak beli malas hehe...so dia dah beli..mak buatkan je la..tolong kawan2 kan...

Bahan-Bahan:

1 bungkus kek swiss roll (kings punya swiss roll coffee-kawan mak gi beli vanila ng coklat,so belasah bubuh dua2)

1 kotak kristal jelly Nona- perisa strawberry atau mango

1 tin fruit cocktail

5-6 sudu besar tepung kastard

3 sudu besar gula

3 cawan susu segar
whipped cream,chocolate rice untuk hiasan




mula mula potong kek swiss roll n susun2 mcm ni dalam bekas..kalo bekas kaca lagi cantekkkk

pastu amik syrup dari fruit cocktail tu basahkan atas kek tadi


pastu buat kastad, campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sampai menggelegak dan pekat sket. angkat dan biar sejuk. Kastad tak pekat2??Jangan bimbang..kalo tengok kastad tu cam cair..bancuh kastad dalam bekas lain ng sedikit air..dah sebati..tuang je dalam kastad atas api tu n kacau selalu sampai bercampur..insyAllah nnti kastad tu ok balik..dah sejuk tuang atas kek tadi..pastu amik fruit cocktail susun atas kastad tadi

pastu jelly nona tu buat cemana yang disuruh kat kotak dia..dah buat,tuang je atas jadi camni..sama warna ng bekas merah tak nampak dah hihi
ha ni nampak sket..lebihan yang tak muat bekas merah tadi

sebab tupperware ni tak flat kat bawah,so dia tak nmpk la lapis tu cantik sangat..hihihihi..


bila nak makan..potong kek kat atas tu letak dlm pinggan..pastu letakkan whipped cream atas dia (ni mak pakai whipped cream kotak punya..so kena la pukul dulu baru leh letak atas nya..mak malas nk pukul smp takleh jatuh tu hehehe..nk senang beli yang spray tu..lagi senang..spray jek kat atas..pastu tabur le chocolate rice atasnye...siappppppp




17 sweet thoughts:

nurul4678 said...

cayalah kak...thanks a lot..

atty's said...

sedapnya..napa tak jemput .dtg umah ..

kirana said...

huish geniiii
pandainya hangggg
huhuhu

genny da bomb said...

nurul4678-hahahhaa...nnti leh le buat sdiri plak..siap ng gambo lagi..

atty- ahahaha kak..rasanya tak dan akak smp dah masuk mulut nuqman dulu hihi

kirana - ana weii..tadak la sgt..senang ja nk buat ni..hang pun sure bole punya

AbahNuqman said...

ummi dah cuak gak semalam tu.. tersalah beli susu stoberi.. jadik cair laks.. siap suh abah kuar beli susu lagi..

tapi ntah cemana dia dapat ilham kretipnye itew, terus daripada tak ok jadi ok..

balik nanti nak membedal ek.. hahahha

sujaihah said...

sedapp oooo..saya dah cuba...'

bila lagi aku nak bt ek

genny da bomb said...

abah- hehehehehe..org kan penyelamat keadaan...huahahahhaha..cuak gak le lama tak buat leh plak nk tersalah2 kan..nasib baik ok

sujaihah - ha wan..make sure 2nd time berjaya mabeles gitew hehe

cikda said...

genny..
aku pernah buat nie..tp lembik2..ingatkan xjadi..dia mmg lembik2 skit kastard tu kan..

genny da bomb said...

cikda - maybe terkurang tepung kot aida..kena pandai2 agak time ni..aku buat kira leh potong la..takde la jadi meleleh2..kalo hg buat tu tercair...hg tambah la tepung kastad lagi..tp kena bancuh ng air dulu kastad tu baru boh campo yang yang cair tu..

Mummy Dasy said...

adumak sedapnye...lama tak buat coz x reti sangat buat tang custard tu..

deeja said...

wah..sedap ni...dah amik hadiah kt umh kiter?klau lum...dtg amik ye..

genny da bomb said...

mummy dasy-mummy senang je yang tu..mummy kena make sure kastad tu sudu besar dia kastad menggunung okeh..jgn asal penuh sudu jek..kalo tak jadi...jgn takut..kalo lembik,mummy bancuh asing 1-2 sudu kastad tu ng air kosong..dah cair,mummy tuang campo skali kastad cair tu..kacau balik atas api sampai la dia pekat meletup2..hehehe

deeja-ada hadiah ke??waa jap2 nk jenguk hehe

my little family said...

pernah bt ms 2nd besday ANis dulu. Tp rsnya MA sendiri xdan rasa..ntah mcmana rsnya pun xtau..hehehe

genny da bomb said...

my little family - hahahaa tu laku gilos namanya tu sampai tak dan nk rasa hihihihi..bagus2

E K A said...

hm...yummy...saya nak try bt la...thanx sbb berkongsi

EnO said...

wahh kakk.. mau mengetryy laaa.. ehehhee.. akak pukul whiping cream tue gune manual kee mesinn? hahahaha..

genny da bomb said...

dayah,masa buat ni akak mana ada mixer lagi..kekekeke..skang ni dah ada bole la pakai mixer tu pukul..

time ni pukul manual je..dh lenguh tu yang tak bape stiff cream tu..bantai aje...kekekeke

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino