Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Spagheti pulakkk..

Wednesday, August 19

SPAGHETTI BOLOGNESE MAK NYE STYLE..hihihi

kali ni mak lupa nk step by step plak..hihihihi..poyo nye mak nk step by step bagai..tapi rasanya nk buat spageti ni senang banget takyah step by step pun takpe..baca je kat bawah ni..mak nye style spageti..hehehe..


SPAGHETI BOLOGNESE

bahan-bahan
-sebungkus spageti (sukati la nk yang tebal ke yang mana..mcm2 jenis ada kan..jangan yang angelhair sudahhh)
-kobis bunga
-carrot (potong panjang2 halus tu ye..jangan bulat2)
-1 tin button mushroom (kalo bleh pilih yang lom hiris lagi)
-daging kisar ramly
-2 bijik bawang besar (cincang halus)
-10 bijik bawang putih (kalo besar2 gemok2 bawang tu kurangkan sket-cincang halus gak)
-1 tin kecik duchef puree tomato
-leggo's spageti bolognese nye perasa(kalo tanak pakai ni,pakai je 1 tin duchef tin besar)
-2 sudu besar sos cili
-2 sudu besar cili kisar (mak suka pedas2 sket..kalo tanak pakai ni,tambahkan black pepper lebih sket)
-oregano (sukati nak boh banyak mana sampai korang bau oregano tu-jgn le byk sangat plak hehe)
-2 sudu kecik black pepper (ditumbuk halus)
-1 sudu besar butter
-minyak bunga matahari secukupnya nk tumis
-parmesan cheese (kalo takde pun takpe)


cara-caranya :-

1. masukkan minyak dan butter,tumis bawang putih n bawang besar sampai layu sket
2. masukkan daging kisar tu sebungkus suma skali...kacau2 sampai tukar warna dah takde warna merah daging tu
3. masukkan segala sos/cili kisar yang ada..semua masukkan skali..kacau
4. masuk plak oregano n black pepper
5. masukkan segala sayuran yang ada,kobis bunga,carrot,button mushroom
6. garam n gula secukup rasa...kalo rasa nk letak cheese,masukkan sebelum tutup api pastu kacau..dah siappppp



8 sweet thoughts:

atty's said...

len kali kalo masak spaggeti ..jemput kty ..huhuuh.sedapnya

kirana said...

malas nya nak tengok resepi ...heheheh
nak makan jer :P
kikikiki

eh tp ramadhan nnt kena masak jugak lah

sujaihah said...

heheh...rezepi spegeti...bab salin resepi..maleh..makan rajin..hahhaha

genny da bomb said...

atty - kak..ni bukan spageti je ni..tiap kali entry makan akak suh jemput hiihihihihii...segan la nk jemput org yang lagi pengalaman ni hehehe

kirana - wei asapkan la oven hang tuuuu

sujaihah - ya la wan resepi dah dlm kepala..hehehe

my little family said...

Genny: wow, pandai la google kan utk akak.. nanti emailkan nama, alamat, hp- esok nk pos adiah..hehe

genny da bomb said...

my little family - ala kak...kan saya dh cakap..huhuhuhuuu..takpe2 nanti saya kasik hihihihi..aww malu mak

ana said...

emm sedapnya, salam kenal

AbahNuqman said...

entry makan2 neh sesuai utk ditengok diwaktu kelaparan di siang hari berpuasa hehehhe

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino