Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Pernah makan mi sanggul??

Saturday, October 31

lambat plak mak update blog..tapi ada ke orang kisah mak lambat update blog??hihi..syok sendiri je kan mak ni..hehhe...papepun..mak sebenarnya on AL for 3 days..so masuk sabtu ahad jadi la 5 hari okeh..percutian 5 hari 5 malam di rumah sendiri dengan menjaga nuqman yang kena chicken pox tu laaa..so sepanjang tu mak keje membelek nuqman je la..takde nk update2 blog ni..hehhee..arini sebab abahnye ada so leh la mak update jap hehe..

susah jugak nk masak kat nuqman ni..dah le kicap tak buleh..mamat tu plak suka kicap..adehhh...mencabar mak nk mikir ape dia nak makan..huhu..

ehh melalut plak...hehhee...sebenarnya mak nk tanya korang ni...korang penah tak makan mi sanggul ni??kalo orang utara,especially kat kampung mak selalu kot orang makan mi sanggul ni..kat sini tatau le plak..tapi ni pn mak beli kat pkns bangi ni ha..terjumpa so teringat plak lama tak makan..

ni le rupanya mi sanggul tu..ni yang macam kat kampung mak la..so bila nmpk cam best plak..heheh..rasanya ada macam2 packaging kot..ni yang macam kat kampung mak..so mak sambar la..

meh kita masak mi sanggul ni..mula2 kena rendam camni la..sama la cam korang nk rendam bihun..nak masak pun sama je cam nk masak mee bihun suma tu..n terpulang le apa yang ada kat dalam peti ais korang hihi..mak buat dua bungkus ni ye

selingan..kobis ni sebenonye dah layu sket..dah lama kan dok lam peti..tapi mak rendam ng air BIO Aura dulu..krup krapp jadinya kobis ni lepas 10 menet..belilah BIO AURA!! hihihihihi

bahan2 skali ng gambo la ye..mula2 mak goreng daging sket...kalo daging korang liat kasik lama sket ye..kalo lembut kejap je pun dah cukup


pastu boh le bawang putih hiris,bawang besar sebijik blend..cili kisar sukati korang nk pedas mana,sos tiram sket..sos cili sket..kacauu


pastu masuk le udang ni..haiwan apa korang nk letak terpulang..ni ikut apa yang ada dlm peti ai le hehee..pastu letak garam gula secukup rasa

selalu mak letak kicap..tapi sbb nk kasik nuqman makan mak tak letak kicap..pastu masuk la mi sanggul tu ye..

pastu masuk le sayo apa yang korang ada..mak ada kobis krupp krapp ni so mak letak ini je laaa..

dah tu kacau le sampai rata..

ni la dia hasilnya...sedapppppppp..mak suka ni compared to mee,kotiaw goreng..sama level ng bihun la hehehehe
tapi nuqman makan secoet jek..huhuhu..nuqman tak lalu nk makan kot..takpelah..mak masak nasi la kat dia...abah pun kurengg ng mi sanggul ni..dia lagi suka bihun katanya..kalo kt kg,famili mak mmg suka mi sanggul hehehe..
baru ingat nk kuar tengok dunia arini,tapi ujan le plak..orang cakap budak chicken pox takleh kena ujan..so kena laaa duduk umah jugak huhuhu..sambung lagi la boring2 kat umah..











13 sweet thoughts:

♥Hernee Nazir♥ said...

cam sdap je kn tngok mee tu..nyum2..

blog kte lbh kurg sme la..mkn..mkn.. n mkn..hehehe

my little family said...

genny; org kata mi sanggul ni leh kuruskan badan ekk? hehehe

genny da bomb said...

hernee nazir - aah hihihi..citer pasal makanan sll je best hahah

my little family - erkkk ye ke kak???haahahahaha tatau le plak..akak jangan..kang suma pakat pi cari mi sanggul plak kang hahah

cikda said...

genny
aku tgk hg rendam semua..mcm byk jek..hg masak cmua ke?

genny da bomb said...

cikda-nampak je byk..sikit je lah..sebungkus cam utk 2 org makan jek

Siti @ nurie said...

mcm sedap je...hah, yg nak wat 3 side tu, leh try tgok kat blog ni. http://dasyworld.blogspot.com. dia ada kasi tutrial kat situ..selamat mencuba....

shaifulsafar said...

owhh.... mengingatkan aku kat zaman kanak2 nih.... setakat hari ni tak jumpa lagi mi nih... lagi2 yang ade cop halal.

kalau buatan cina tu mungkin berlambak la...

Lenny said...

nampak sedappp....

bila la nak merasa air tangan mama nuqman niehhh...

genny da bomb said...

siti @ nurie - oo ok2 tq ek..nnti saya gi jenguk

shaifulsafar - ermm yang ni ada la halal tu..sbb sama cam kat kampung tu yang beli hehe..kalo yang macam2 kat sini tak berani la nk beli..

lenny - hehehe lenny meh le umah bila2..hihihi..segan le nk jemput geng2 vogue korang...hihihi..pandang dari jauh jek..kekeke..

Miss Moon said...

betol genie ...moon kat Trg pun slalu makan mee sanggul nih n ada spesis dia jugaks mee lidi nama nya . My auntie kalau balik Trg misti beli banyak 2 ...

genie , nampak menyelerakan sungguh laaaaaaaaaa. kalau nko duk sebelah umah moon la genie , harus mak bawak pinggan atau tupperware gie umah genie ....hahahah

genny da bomb said...

moon- uii moon kalo moon dok sebelah umah mak,mak mmg suka btolll laaaaa...abahnye nuqman tak bape favor sgt mee sanggul ni..tak reti nk makan kot hihihi..kalo moon ada sure moon dah leh tapau bawak balik..

kan best kalo bjiran ng moon..leh mak makan nasik dagangmu itewww plakkkk hihihihi..ng segala2 bun2 tu hohohoho

kirana said...

genie,
kalau aku berjiran ngn hang mesti hari2 aku pi umah hang buat muka tak malu..numpang makan hehehe

genny da bomb said...

kirana - wei ana..aku lagi suka kalo kawan2 dok dekat2 ni..masuk hang dah bape ploh orang nk jadi jiran aku kakakakakka...lagi senang aku nk agih2kan kalo terlebih masak byk hahahhahaha

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino