Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Bila Nuqman speaking London..

Tuesday, December 29

Me : "Nuqman, tengok la katun in english..sudah2 la tu tengok katun bm..macammana nak pandai english nanti" ..boleh kata hari2 la saya bebel benda yang sama ng nuqman..tak dinafikan la kebanyakan bahasa skema nuqman ni dia blajo dari katun alihbahasa nih..hahaha..

Cuti panjang baru ni,saya pun speaking london je ngan nuqman nak bagi dia tau sikit2..walopun london saya pun so so je tapi belasah je la sket sebanyak hahaha..sebab vocab english dia rasanya tak banyak sangat so takmau la dia nganga2 bila tengok kawan2 cakap omputih nanti..n tak sangka la plak ada dia dah tau jugak beberapa perkataan omputih..huahahaha

bila dia gi membuang, bila dia turun mak tanya,

me : "Nuqman, did you flush the toilet?"
Nuqman : "Yes, I flush"

me : " Really?"

Nuqman : " Yes Ummi.. I flush..I can flush..I flush four.." (nak cakap dia bleh flush byk2 kali)


pastu mmg abis la semua benda dia tanya kan..

Nuqman : "ummi, what's this?'
me : " that is clock"
Nuqman : "ooo...emmmm..what's this?"
me : "that is lamp"

Nuqman :"ummi..what's tus?" (wakakakaka sukati dia je nk cakap "apa tu" tapi jadi what's tus..tambah s je jadi london kakakkaa)

me : " eh salah la nuqman..what is that la"

Nuqman : "ooo hihihi"


mata meliar je nak tanya lagi la tu..or nk bagitau something

Nuqman : "ummi, what is this mainans" (hah dia tambah s lagi kat belakang)
me : " hahaha..sukati je tambah s ye nuqman..bukan mainans la toys..that is transformer"

Nuqman : "oooo" diam kejap...pastu tanya lagi..

Nuqman : " ummi what's this (tunjuk tapak kaki..mak ingat dia nak tanya kaki tu apa)

me : " That is leg"

Nuqman : " No, this is feet" (hah amik ko kena balik wakakaka)

me : " ooo ye hahahahhaa"


me : " Nuqman, are you hungry?"
Nuqman : " No.. I don't"

me : " do you want to eat "

Nuqman : " No, I don't want to eat..tapi ummi.. i want nuggets"


hahaha..bole la kan..dah lupa dah apa lagi dia cakap..tapi kebanyakannya suka2 dia je la dia tambah urup s..so jadila speaking london dia..


hah tetiba baru teringat satu lagi..ni mmg lawak gak la..

Nuqman : "ummi..what's this?"
Me : "that is zam zam water " (mama baru balik mekah kan hehe)
Nuqman : " oo zam zam water"

pastu tunjuk kat air dalam gelas

Nuqman : " this is water BIASA"
Me : (gelak gila2)

ok dah tak ingat lagi dah apa lagi kekeke..

12 sweet thoughts:

mrsjaddo said...

:) makin keletah ini nuqman ni ya...

Miss Moon said...

ha ha klaka la Nuqman ....so pandaissssssss

Pelangi said...

hahahaa...lawak la anak hang ni geni..gelak sorang2 aku baca entry hang nih...

cikda said...

nuqman..
bagus2..teruskan speaking london..supaya senang cikgu nak ajar nnt..hehehe

Lenny said...

water biasa tuh tak tahan tuu.... comelllll gilerrrr!!

awien80 said...

betul genni, kena galakkan dia tgk kartun english nie..esp Disney Channel, it really help. Anak buah aku itu le ngadapnye 24jAM..speaking ngalahkan aku..just..yang x tahan..english slang goofie!
"Whattss thaatttt mangahh" adik..go away..it's mine..

genny da bomb said...

mrsjaddo - makin "bagus" perangai pun ye hehe

moon - hahaha suka2 dia je la nk tambah s hihi

pelangi - hehe camtu la budak baru nk blajo english

genny da bomb said...

cikda - aku akan pastikan anak aku tak buat karangan cam anak murid hang tu kakakaka

lenny - tu la pasal..sukati dia je la haha

ayu - dia mmg tgk katun..tapi pandai2 pi tukar bahasa melayu..bila aku dah bebel2 ni baru dia tukar..cukup la bm dia dh power kakakaka

my little family said...

harharhar..lawak la nuqman nih...

shaifulsafar said...

wah... bagus ya... dia belajar english kat rumah ke kat tadika nih?... boleh la bagi advice sikit cam ner nak ajar anak speaking london.... hahaha

genny da bomb said...

my little family - mmg lawak la melayan dia cakap english hehehe

shaifulsafar - cakap ng mak pak dia ni la ha..lagi satu..tgk katun kat channel PHDC 613..kat situ budak2 leh blajo english gak..tu yang suruh nuqman tgk katun2 semua tanpa alih bahasa..n kita pun ajar gak le sikit2..takde guna buku apa2 pun so far ni hahaha..tunggang terbalik jugak lagi..hehehe

AbahNuqman said...

lagi, cakap pasal bahasa nuqman.. semalam dia wat lego.. selalu buat dalam bentuk pistol.. tetiba "ini adalah teknologi".. "teknologi apa nuqman?" .. nuqman jawab "teknologi makhluk asing".. reti cakap teknologi yg tak tahan tu hahahha.. gara2 ben10 la neh..

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino