Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Maksud saya...

Thursday, December 3

lama tak cerita pasal nuqman n ayat2 skema dia kan??semenjak dua menjak ni mmg terserlah bahasa2 baku yang nuqman ni guna...adehlaaa..tak tahan betul telinga mak nk mendengarnya kakakaka..memang kuat betul pengaruh tv alih bahasa nih..n juga katun2 melayu..


skang ni jugak dia pandai kalo dia nak satu2 benda..dia akan bagitau kita..beserta fakta2 yang dia rasa logik bagi dia la kot..walopun kadang2 huru hara je faktanya..hahah..best jugak dengar dia mengarut walopun dia selalu kata umminya ni mengarut padahal dia la yang mengarut..


kalo beli barang n dia nak barang tu kan

" ummi..kalo nuqman makan calciyum ni..nnti nuqman akan jadi tinggi dah kuat..saya nak sangat calciyum ummi" (tak tinggi2 gak pun kakakkaa)
"ummi,kalo nuqman makan coklat ni (mentos) lepas tu nuqman gosok gigi,gigi tak rosak kan?" (nak jugak tu hahah)
"ummi,kawan2 saya semua dah ada mainan bagu gan...kesian saya takde lagi"
"ummi,kita kena gi kedai tujuh (7 eleven)..nuqman nak tgk mainan lori yang warna kuning yang ada bla bla bla..yang..yang..yang.." (byknye dia punya yang..panjang betul ayat)

ayat2 lain nuqman..

"ummi,saya lapar..MAKSUD SAYA,saya nak honey stars..ehh MAKSUD SAYA..saya nak nasik lemak" (ohhh tidakkk...vocab baru..MAKSUD SAYA okehhh!!..kakaka..mak pun jarang2 guna gini..)

kalo kena bebel2 "ummi,boleh tak ummi jangan mengarut. hishh"


Esok bondaku ng anak2 buah nak datang..yay bestnye!family saya ni mmg le super duper bz sorang2 sampai takde kesempatan nak jejak rumah mak ni ha..so ni cuti sekolah kakak2 telah mengepos anak2 dorang yang nak jalan dtg sini..n bondaku pun datang sekali la..n InsyaAllah kak baya from ganu pun nak datang..kalo takde banjir kat ganu tu la..hope semuanya berjalan lancar apa yang dirancang..nuqman pun dah sibuk tanya bila dorang nak sampai..kes malas nk gi neseri la ni..hahah..






7 sweet thoughts:

JJay said...

aku paham perasaan hg Geni..
ayesh pun dah guna bahasa baku skang ni..."saya-saya"..nak tergelak pun iyer..terasa la anak kita skema kan kan kan..

kirana said...

bab "ummi boleh tak jgn mengarut "tu aku suka! hahaha

sujaihah said...

hahahha...memang skema betul la bdk ni...mak nyer yang kuat mengarut..tak lama lagi akak belajar bahasa melayu la kat nukman...

haikal boleh tergamam bila nukman pangil diri dia " saya"...hehhehe

^ M r S ShAruL ^ said...

mak borek,anak rintik..so dh fhm la kan..hahaha

awien80 said...

lamanya aku x baca kisah2 ayat skema nuqman nie...aku mmg akan sengih sorang2 baca...akai banyak aa anak hang..teringat zaman sekolah hang suka cubit orang..haha

shaifulsafar said...

bestkan layan anak2 yang mula membesar nih.... :-)

time2 ni jugak... parents kene jaga tingkah laku... supaya ape2 perangai buruk kita tidak di'copy and paste' oleh anak... :-)

AbahNuqman said...

ayat skema nuqman mmg takleh blah.. lagi kalo ada sesi kutukan dalam katun ben10 tu, kalo ada watak yg cakap bodoh, gila.. mesti dia akan repot kita balik.. "abah.. org tu cakap bodoh/gila tadi. tak baik nanti Allah marah"..

senyum jek abah dan ummi asyik terima repot ttg apa yg didengar..papela nuqman, janji bahagia...

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino