Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

SOGO,JALAN TAR..mini shopping

Sunday, August 30

semalam misi carik tudung n baju raya nuqman n abah..decided to go to jalan TAR n sogo nak cari baju tu...memang kalo gi sana kami naik STAR lrt jek..tak kosa le nk masuk ng keta buat sakit jiwa jek..nuqman pun dah lama sebut nak naik ketapi..hehehee..nak naik pun kena setahun skali je la nuqman oii..hehe..mmg setahun skali je la gi sana pun..

pukul 11 lebih macam tu kuar rumah..masa kat umah ni pun abah dah cakap dia rasa tak bape nak sihat tapi dia ok je..so mak pun on je la..bersalah plak ase arini dia melepettt je demam n segala bagai..hmm..


STAR..kata nuqman "baiknye ketapi ni dia berenti antar orang kan ummi"..dah itu mmg kejenye la nuqman hehe..
us wearing mask..


ni SURIA FM ni stop kat tepi sogo tu..ala macam skuad perodua era camtu la kot..

ni masa nk balik..abah dah tak larat time ni..tp nak gak macho..nuqman plak..nak dukungggg..dah ngantuk dia..


ni je sempat beli..lenkali kena gi shopping lagi skali untuk abah sebab dia dah cakap dia tak larat..so balik je la..nuqman suka dapat selipar gi neseri yang baru..hehe..ben 10 tak abeh2









dah ok dahhhhh...hehhehe

dah ok dahh..tenang sket jiwa mak..hehehhehehe...walopun dalam ati risau gak le tengok melepet lebih dari mak aritu..

dah bawak abahnye ke klinik tadi..aminnn nasib baik takde orang..cepat je la dapat ubatnya..panas gak le..tu pun liat tanak gi..masa gi dh kurang panas pun sampai 38.8celcius..masa panas betul tu ntah2 jejak 40..doktor pesan dua ari tak ok datang balik..mintak jauh le dari sakit tu...hmmm

selingan..masa daftar nampak mamat ni..baju itam tu si cat farish..amik ubat anaknya..

GERAMMMMMM!!

tengah gerammmmmmmm!!!!!sakit jiwa betul lah!!NAPE SUKA SGT NAK LENGAH-LENGAH!!X SUKAAAAAA!!!

tiap kali tewas berebut channel or laptop ng ummi & abah..

Friday, August 28

cuba tengok perangai mamat ni kalo dia tak dapek nak tengok katun dia atau tak dapek nk main game dalam laptop abah dia...masa mula2 dapat perangai macam ni..nampak comel jek memberontak gitu..masa tu tergelak2 la kitorang tengokkan perangai dia tu..sekarang ni dah banyak kalo gitu je aksinya dah malas plak nak melayan..dah tak comel kiut dah..geram pun ada asik ke tangga je kejanya..hahahahhahahaha..kalo tak dipanggil,dipujuk di apa2, keras la dia kat situ..selagi kita tak toleh cam ala2 caring memanggil "mai la sayang turun" , situ le dia..haiyooo..dah le mak sakit tekak semalam kan..ala2 keluar tak keluar je la sora ni panggil dia...pada kanak2 bawah 3 tahun jangan buat aksi gini ye..kang terjatuh naya jekk..tengokla budak ni merajuk macammana..

-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



"mai la turun nuqman comei"
"saya nak main game kat laptop abah"
"nanti abah kasi main la"
"abah sentuh saya ummi" (skali baca tak pelik..dua tiga kali baca mcm abahnye wat sexual harrasment plak hahahhaa..hai nuqman2 kadang2 ayat2 dia ni kelakar)
"ummi pukul abah dulu baru saya turun"
kena la berlakon cam ala2 pukul sekuat ati padahal pukul angin je.pecaya ng hasil kerja mak baru la dia nk turun..haiiii...macam2

nak makan pun macam2 aksi mamat ni..kaki sebelah landing atas abah dia..tak dapek pukul landing kaki pun jadi la..hihihi..hai macam2 perangai la..penat makkk..

mc+nuqman tanak gi tadika

Wednesday, August 26

arini saya mc..dari semalam lagi..down with fever,flu and bad sore throat..selsema ng demam tu dh takde dah...sakit tekak ni sangat le sakit sampai nk telan air pun painful sgt..3x ke klinik..mula2 gi sebab sakit tekak je..kul 2 pagi pegi..kul 5 pagi dah demam2 ng selsema datang pulak..9.30 pagi gi lagi..abis tisu sekotak sbb flu huhu..dah ok demam ng flu nye..sakit tekak ni yang sakit jiwa..semalam takboleh tido langsung..agak2 nk terlelap,tertelan air liur kompem la terjaga..tak tahan,lepas sahur ajak abah gi zahrah lagi..bagi plak ubat lain..ubat sama je mcm abah beli kat farmasi malam nye..warna je lain..tapi kali ni bagi antibiotik skali la..harapnya cepat la lega..nk makan,minum mmg sakit gile la..

semalam tak kasi nuqman dok skali...suh abahnye anta jugak..arini,kesian plak tgk dia siap2 nk ke neseri..

Ummi : "nuqman nk gi neseri ke nk dok ng ummi?"
Nuqman : " nak duduk ng ummi"
Ummi : "nuqman janji jangan kaco ummi ok?Nuqman nak apa nuqman amik sendiri"
Nuqman : " ok saya tak kacau..saya tgk katun aje"

mmg dia tak kaco la mak tergolek tido..tgk katun,minum susu..mak tido dia main game tembak2 plak kat laptop..mak terjaga tgk dia main transformer..sian plak anak aku ni..last2 tanya gak la..nuqman nak makan penkek tak..dgn cepatnye jawab nakkkkk..siap tolong kuarkan telur bagai kasi mak yang tak sehat ni..




makan penkek laju jek..sian anak aku lapo haha

takde campo makan ng apa2..penkek tu sdiri mmg dah manis..letak gula siap2 so takyah nk makan ng madu ke ape ke

dari 4 keping skang dah tinggal sekeping..byk dia makan..nasik takmo makan..
pusing2 belakang..la dah tido mamat ni..so mak pun nak tido skali lah..bye..



Bila si anak diajar bahasa negeri mak pak dia

Monday, August 24


nuqman ni mmg kalo cakap dia mmg bahasa kl2 ni..ye la dok neseri cikgu2 cakap bahasa sini mmg dia cakap sini je la..takde terpengaruh ng bahasa2 mak pak dia ni..so semalam mak pak dia ni saje nk membebankan otak budak ni biar dia keje keras sket..

Abah : "Nuqman tak pandai cakap kelate lagi kan..jom kecek kelate ng abah"
Nuqman : "saya tak tahu la abah cakap apa"
Abah : " Nuqman pehe (paham) dok abah kecek gapo?"
Nuqman : -silent-main mainan dia..kompem la dia tak paham mende hahaha

tetiba ummi mencelah...

Ummi : "nuqman jom cakap kedah pulak..nuqman nk keluaq pi mana2 dak?"
Nuqman : "keluaq tu apa?"
Ummi : " keluaq tu tubik"(tubik ni dia tau..tapi dia sebut kubik haha)
Nuqman : " oo..kubik"
Ummi : " nuqman tau tak pi tu apa?"
Nuqman : "ermmmm p p p " (dia ingat hurup p pulak)
Ummi : " bukan la..pi tu apa nuqman "
Nuqman : " pil vitamin ke??ummi nk pil vitamin" (ke situ plak dia)

kesimpulannya..nuqman tak mewarisi mana2 bahasa mak pak dia..bila la kami nak ajar dia cakap bahasa utara/kelate plak ni..sekiann..


second day puasa..puasa count = 0

Sunday, August 23

yaa betul..huhuhu..dah dua hari puasa tapi still mak tak puasa lagi..walopun tak puasa tapi tak larat jugak..ase nk layan tido je..semalam berbuka makan je apa yang ada..abiskan barang dalam peti jek..


hari ni,konon nk gi pasar borong pagi2 beli barang tapi sibuk basuh kain dua round,abah plak basuh keta last2 kul 12 baru kuar haha..ape je nak tinggal kan..so takde la byk pun beli..beli ayam,udang n ikan kembung jek..kontraktor buat rumah dulu ada bagi ikan patin,tu pun tak jadi pape lagi ng ikan tu sbb tak reti nk masak apa..huhu..baca paper H1N1 ni berjangkit ke burung plak..jangan kena kat ayam plak sudah..ayam belanda dah kene..huhuhu..kalo kena kat ayam kena makan seafood je la plak..

balik pasar borong,gi jusco jap..bukan beli belah pun, gi cari barang penting je pastu balik..proses segala benda..last2 arini kul 5 dah siap masak hehe..tak masak apa sgt pun..abah ni mmg berbuka nak kena makan nasik..so kalo buat benda lain pun dia nak cari nasik jugak..so sebelum mak jadi tong sampah baik mak masak nasik jek ng lauk2..



menu berbuka ari ni..daging goreng kicap,sup ayam,begedil..kurma

begitu berusaha buat jus epal..haha..beli epal dah lama tapi malas nk jadikan jus..hihi..arini rajin baru buat..abah..nk blender khas untuk buat jus..huhuhuhu..takpe..akan mak usahakan sampai dapat hihi

10 Ways to build your child self esteem

Nurturing your preschooler's self-esteem may seem like a hefty responsibility. After all, a feeling of self-worth lays the foundation for your preschooler's future as he sets out to try new things on his own. "Self-esteem comes from having a sense of belonging, believing that we're capable, and knowing our contributions are valued and worthwhile," says California family therapist Jane Nelsen, co-author of the Positive Discipline series.

"As any parent knows, self-esteem is a fleeting experience," says Nelsen. "Sometimes we feel good about ourselves and sometimes we don't. What we're really trying to teach our kids are life skills like resiliency." Your goal as a person is to ensure that your child develops pride and self-respect — in himself and in his cultural roots — as well as faith in his ability to handle life's challenges (for a preschooler that may mean copying capital letters accurately). Here are ten simple strategies to help boost your child's self-esteem:

Give unconditional love. A child's self-esteem flourishes with the kind of no-strings-attached devotion that says, "I love you, no matter who you are or what you do." Your child benefits the most when you accept him for who he is regardless of his strengths, difficulties, temperament, or abilities. So lavish him with love. Give him plenty of cuddles, kisses, and pats on the shoulder. And don't forget to tell him how much you love him. When you do have to correct your child, make it clear that it's his behavior — not him — that's unacceptable. For instance, instead of saying, "You're a naughty boy! Why can't you be good?" say, "Pushing Gabriel isn't nice. It can hurt. Please don't push."

Pay attention. Carve out time to give your preschooler your undivided attention. That does wonders for your child's self-worth because it sends the message that you think he's important and valuable. It doesn't have to take a lot of time; it just means taking a moment to stop flicking through the mail if he's trying to talk with you or turning off the TV long enough to answer a question. Make eye contact so it's clear that you're really listening to what he's saying. When you're strapped for time, let your child know it without ignoring his needs. Say, "Tell me all about the picture you drew, and then when you're finished, I'll need to make our dinner."

Teach limits. Establish a few reasonable rules for your preschooler. For instance, if you tell your child he has to eat his snack in the kitchen, don't let him wander around the family room with his crackers and fruit the next day. Or if you tell him to put his dirty clothes in the laundry basket, don't say it's okay to pile them on the floor. Knowing that certain family rules are set in stone will help him feel more secure. It may take constant repetition on your part, but he'll start to live by your expectations soon enough. Just be clear and consistent and show him that you trust him to do the right thing.

Support healthy risks. Encourage your child to explore something new, such as trying a different food, finding a best pal, or riding a bike. Though there's always the possibility of failure, without risk there's little opportunity for success. So let your child safely experiment, and resist the urge to intervene. For instance, try not to "rescue" him if he's showing mild frustration at figuring out a new toy. Even jumping in to say, "I'll do it" can foster dependence and diminish your child's confidence. You'll build his self-esteem by balancing your need to protect him with his need to tackle new tasks.

Let mistakes happen. The flip side, of course, of having choices and taking risks is that sometimes your child is bound to make mistakes. These are valuable lessons for your child's confidence. So if your child puts his plate too close to the edge of the table and it tips, encourage him to think about what he might do differently next time. That way his self-esteem won't sag and he'll understand that it's okay to make mistakes sometimes. When you goof up yourself, admit it, says Daniel Meier, assistant professor of elementary education at San Francisco State University. Acknowledging and recovering from your mistakes sends a powerful message to your child — it makes it easier for your child to accept his own shortcomings.

Celebrate the positive. Everyone responds well to encouragement, so make an effort to acknowledge the good things your child does every day within his earshot. For instance, tell his dad, "Joshua washed all the vegetables for dinner." He'll get to bask in the glow of your praise and his dad's heartening response. And be specific. Instead of saying "Good job," say, "Thank you for waiting so patiently in line." This will enhance his sense of accomplishment and self-worth and let him know exactly what he did right.

Listen well. If your child needs to talk, stop and listen to what he has to say. He needs to know that his thoughts, feelings, desires, and opinions matter. Help him get comfortable with his emotions by labeling them. Say, "I understand you're sad because you have to say bye to your school pals." By accepting his emotions without judgment, you validate his feelings and show that you value what he has to say. If you share your own feelings ("I'm excited about going to the zoo"), he'll gain confidence expressing his own.

Resist comparisons. Comments such as "Why can't you be more like your sister?" or "Why can't you be nice like Peter?" will just remind your child of where he struggles in a way that fosters shame, envy, and competition. Even positive comparisons, such as "You're the best player" are potentially damaging because a child can find it hard to live up to this image. If you let your child know you appreciate him for the unique individual he is, he'll be more likely to value himself too.

Offer empathy. If your child compares himself unfavorably to his siblings or peers ("Why can't I catch a ball like Sophia?"), show him empathy and then emphasize one of his strengths. For instance, say, "You're right. Sophia is good at catching. And you're good at painting pictures." This can help your child learn that we all have strengths and weaknesses, and that he doesn't have to be perfect to feel good about himself.

Provide encouragement. Every child needs the kind of support from loved ones that signals, "I believe in you. I see your effort. Keep going!" Encouragement means acknowledging progress — not just rewarding achievement. So if your preschooler is struggling to fasten his snaps, say, "You're trying very hard and you almost have it!" instead of "Not like that. Let me do it."

There's a difference between praise and encouragement. One rewards the task while the other rewards the person ("You did it!" rather than "I'm proud of you!"). Praise can make a child feel that he's only "good" if he does something perfectly. Encouragement, on the other hand, acknowledges the effort. "Tell me about your drawing. I see that you like purple" is more helpful than saying, "That's the most beautiful picture I've ever seen." Too much praise can sap self-esteem because it can create pressure to perform and set up a continual need for approval from others. So dole out the praise judiciously and offer encouragement liberally; it will your child grow up to feel good about himself.

Serunding dari MA

Friday, August 21


baru dapat ni..panas2 lagi..hehehe..actually ni dapat dari kak ayu a.k.a MA sebab mak menjawab soklan judul lagu yang dia tanya kat blog dia...hihihihi..mekasih kakk...takyah la cek masak soq nanti..buleh le makan serunding ni je kang..sorang lagi pemenang is encik shaiful...sama2 waktu tu..bape second jek beza..hihihihii..congrats to us!!

THANKS AGAIN MA!!

Salam Ramadhan To All..

Di kesempatan ni, saya nak ucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat islam, tak kira la di mana korang berada..jalani ibadah ni dengan penuh ketakwaan,kesabaran dan bersederhana dalam segala segi..kalo nak kuar ke bazar ramadhan tu jgn lupa pakai mask ye..sure nanti tempat tu crowded dgn orang kan..

saya pun nak mintak maaf pada semua yang membaca blog ni, kalo ada bahasa yang mengguris hati korang tu mintak amponn banyak2..

lastly,marilah kita semua sama2 mengimarahkan masjid2 dan surau2 untuk sembahyang tarawikh, tak kira samada 8 atau 20 janji ibadah yang dilakukan seikhlas hati...banyakkan amal ibadah di bulan yang mulia ini..insyaAllah..

Spagheti pulakkk..

Wednesday, August 19

SPAGHETTI BOLOGNESE MAK NYE STYLE..hihihi

kali ni mak lupa nk step by step plak..hihihihi..poyo nye mak nk step by step bagai..tapi rasanya nk buat spageti ni senang banget takyah step by step pun takpe..baca je kat bawah ni..mak nye style spageti..hehehe..


SPAGHETI BOLOGNESE

bahan-bahan
-sebungkus spageti (sukati la nk yang tebal ke yang mana..mcm2 jenis ada kan..jangan yang angelhair sudahhh)
-kobis bunga
-carrot (potong panjang2 halus tu ye..jangan bulat2)
-1 tin button mushroom (kalo bleh pilih yang lom hiris lagi)
-daging kisar ramly
-2 bijik bawang besar (cincang halus)
-10 bijik bawang putih (kalo besar2 gemok2 bawang tu kurangkan sket-cincang halus gak)
-1 tin kecik duchef puree tomato
-leggo's spageti bolognese nye perasa(kalo tanak pakai ni,pakai je 1 tin duchef tin besar)
-2 sudu besar sos cili
-2 sudu besar cili kisar (mak suka pedas2 sket..kalo tanak pakai ni,tambahkan black pepper lebih sket)
-oregano (sukati nak boh banyak mana sampai korang bau oregano tu-jgn le byk sangat plak hehe)
-2 sudu kecik black pepper (ditumbuk halus)
-1 sudu besar butter
-minyak bunga matahari secukupnya nk tumis
-parmesan cheese (kalo takde pun takpe)


cara-caranya :-

1. masukkan minyak dan butter,tumis bawang putih n bawang besar sampai layu sket
2. masukkan daging kisar tu sebungkus suma skali...kacau2 sampai tukar warna dah takde warna merah daging tu
3. masukkan segala sos/cili kisar yang ada..semua masukkan skali..kacau
4. masuk plak oregano n black pepper
5. masukkan segala sayuran yang ada,kobis bunga,carrot,button mushroom
6. garam n gula secukup rasa...kalo rasa nk letak cheese,masukkan sebelum tutup api pastu kacau..dah siappppp



beli jugak akhirnya...

Sunday, August 16

dah lama nk beli bekas nk simpan mainan nuqman ni...serabut btol tgk nuqman ni menan sepah2..sebelum ni letak je dlm bakul lubang2 yang guna untuk laundry...dah pindah umah ni ingat cari yang proper n bertutup sket la..ingat nk beli dkt ikea yang jenis bertutup so sama jenis la ng meja nuqman..tapi masa gi aritu bekas tu dah takde dah..so malas la nk gi ikea banyak2 kali..

lepas mengerjakan rumah sket2, dalam kul 3 gi nilai 3..tak ramai sangat orang..mak sefamili pakai mask la macam biasa..nampak la sket orang pakai mask kat nilai ni selain kitorang..takde la jalan berjam2 pun kat sana..terus gi tuju kedai nk beli je..gi la kedai barang2 Sarawak..
round2 ada la dua jenis bakul yang suka..satu suka sebab panjang..satu lagi yang mak beli ni la..kalo tak nk beli yang panjang n rendah sket tu..tp takde pemegang plak..so kansel la beli yang tu n beli yang ni..
kemas sket la nampak tertutup
pastu sambar skali tempat letak kunci..selama ni meja nuqman la jadi tempat longgok2 suma benda..sbb umah kosong lagi kan..takde tempat nk letak huhu..



pastu beli gak le tikar..dah lama nk cari yang besar sket...beli yang murah2 je..tak suka kapet2 style bulu2 tu..nnti cepat kotor..perangkap habuk..kalo tikar camni tak perangkap habuk n senang nk jaga..



balik dari Nilai 3 singgah SenHeng Bangi nak tengok dapur..wahh...dah turun rega sket dapur tu...so terus la beli..selasa nanti baru diorang boleh hantar..harap2 mak ligat lagi la nk mentry2 masak pasni..jangan jadi hiasan sudahhhh...




ni plak gift dapat dari senheng..mak tanya la..beli mahai2 ni takde ke nak bagi blender ke ape he..gelak je orang tu..dia kata takde..tapi pensel warna ngan tabung ada la untuk budak2..so dari takde pape ambik je la..janji nuqman suka..hehhe

jom buat triffles pulak

Friday, August 14

member opis mintak tulun buatkan..mula2 dia mintak resepi,pastu last2 suh buat pulak hihi..takpela, nasib baik time dia tanya ada mood kan..cakap ng dia..dia beli barang mak buat la..kalo tak beli malas hehe...so dia dah beli..mak buatkan je la..tolong kawan2 kan...

Bahan-Bahan:

1 bungkus kek swiss roll (kings punya swiss roll coffee-kawan mak gi beli vanila ng coklat,so belasah bubuh dua2)

1 kotak kristal jelly Nona- perisa strawberry atau mango

1 tin fruit cocktail

5-6 sudu besar tepung kastard

3 sudu besar gula

3 cawan susu segar
whipped cream,chocolate rice untuk hiasan




mula mula potong kek swiss roll n susun2 mcm ni dalam bekas..kalo bekas kaca lagi cantekkkk

pastu amik syrup dari fruit cocktail tu basahkan atas kek tadi


pastu buat kastad, campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sampai menggelegak dan pekat sket. angkat dan biar sejuk. Kastad tak pekat2??Jangan bimbang..kalo tengok kastad tu cam cair..bancuh kastad dalam bekas lain ng sedikit air..dah sebati..tuang je dalam kastad atas api tu n kacau selalu sampai bercampur..insyAllah nnti kastad tu ok balik..dah sejuk tuang atas kek tadi..pastu amik fruit cocktail susun atas kastad tadi

pastu jelly nona tu buat cemana yang disuruh kat kotak dia..dah buat,tuang je atas jadi camni..sama warna ng bekas merah tak nampak dah hihi
ha ni nampak sket..lebihan yang tak muat bekas merah tadi

sebab tupperware ni tak flat kat bawah,so dia tak nmpk la lapis tu cantik sangat..hihihihi..


bila nak makan..potong kek kat atas tu letak dlm pinggan..pastu letakkan whipped cream atas dia (ni mak pakai whipped cream kotak punya..so kena la pukul dulu baru leh letak atas nya..mak malas nk pukul smp takleh jatuh tu hehehe..nk senang beli yang spray tu..lagi senang..spray jek kat atas..pastu tabur le chocolate rice atasnye...siappppppp




Nuqman dan shadownye

Wednesday, August 12

Masa - 7.00 malam (semalam)
lokasi - dapur


Tetiba nuqman datang dapo cakap..ummi nak itu nak ini bla bla bla..mak tengah nk masak dinner..tgh proses2 barang la..mak cakap no no no terus dia nk blah..mak cakap la...meh la belajar ni..ummi tengah potong sayo apa bla bla bla..sekali dia cakap..


Nuqman :"ummi ni nuqman nk tunjuk kat ummi ni"
Ummi :"nak tunjuk apa..ummi nak masak ni"
Nuqman :"ala tengoklah nuqman buat apa ni" (sambil buat bentuk macam burung yang mak ingat rama2)
Ummi : "oo nuqman buat rama2 ek"
Nuqman : " bukan la ummi ni..burung la"
Ummi : " oo ye ke?"(terasa kebodohan plak kakakkaka)


n yang lain2nya macam korang tengok dalam video ni la..sempat lagi pegang pisau buat video plak bagai hahahaha..

sambil tunggu video ni load..mak solat dulu naa...jap...

video

ok dah solat..ujan le pulak malam ni..abah gi surau solat jemaah...memang kena stay sampai isyak skali la..selalu balik umah dulu makan2..nasib baik dia dah bantai nasik dulu hehe..siap ada bunyi angin2 cam nk ribut pun ada..pokok menyengettt je kat luar..takotnyee..

ni nuqman tgh bebel2 tepi mak..sbbnye mak tutup abis suma benda2 elektrik hahaha..nasib baik laptop tak kong lagi..takut plak ribut2 ni nk tgk tv ke on menda2 pape ke..nuqman cakap "tolong la hujan, berenti la..cepat la berenti ujan.." macam berdoa hehehe..kelakar la mamat ni sorang..dia tak ketahuan nk buat apa sbb takleh tgk katun..

ok dah..mak gi dapo jap potongkan nuqman oren..hehe..suma takleh bukak dia keja nk makan la plak..nasib baik ujan dah kurang sket..tp still tak leh lagi la kalo abah nak balik..hmm..apa nk buat...makan roti lo...

mask,pasar borong,jusco,masak

Sunday, August 9

disebabkan semua barang2 dah abess..so terpaksa la merajinkan diri gi pasar borong nk beli barang2..so sebab tempat2 tu ramai orang..so we decide nak pakai mask la..sampai sana suma orang pandang ja sebab pakai mask..nape ye??pelik ke pakai mask ni??macam org bersalah plak dibuatnya rakyat mesia ni..haihhh..tak paham betul..

gambo nuqman je sempat amik..gambo ummi abah lupa dah kalut2 hihi
dah abis beli..gi plak jusco..sebab nk beli barang nk buat spageti..spageti ada tapi bahan2 plak takde..sama jugak..kat sini pun orang pandang lain macam..hello..mak bukan sakit ok..mak amik langkah2 precaution yang mana mak buleh buat jaaa...apsal korang cam pelik2 plakkk..gi pasar borong + jusco, cuma nampak sorang je pakai selain kami tiga orang..yang lain..mcm biasa saja..plus jusco pun tak ramai orang..kaunter bukak tiga jek..hangin tol mak..beratur bukan main panjang lagi..aduila..
last2 kul 12 baru balik umah..sesi masak2 bermula...hehe..biasa la ari minggu masak2 la mana yang larat..

wat sambal belacan guna menda blender moulinex kecik comei ni jek..malas nk tumbuk..mak sayang betul blender kecik ni..dah 5 tahun lebih dah tapi ok lagi..senang je nak pakai..present kawen dulu..nk blend tekan je sket..


sambal belacan dlm masa beberapa saat saja...hihi



hasilnya..cam tumbuk kan??


rendang daging..gabungan rendang tok + rendang ayam =rendang tok yam..buleh??kakakaka..macam panggilan kat mak kat kg plak..anak2 buah kat kampung panggil nenek dorang tokyam..hihi


menu hari ni..rendang tok yam, udang goreng kicap,sambal belacan n petaiiii...sedapppppppp (puji diri sendiri sajaaaa..sile kasik laluan..)







Saturday working + shopping

Saturday, August 8

macam cakap semalam la..arini kena jugak gi keja kalo dak ari isnin nnti kalut plak..abah ng nuqman pun ikut jugak gi..sbb mak cakap kejap je nak buat tu so kalo rasa nk jalan2 bleh la lepas abis wat keja..sampai opis,ada la few colleagues yang ada..soklan yang dgr "akak,salah hari ke?"..hahaha..tak penah2 nmpk muka ari sabtu tetiba nmpk muka...nani pun bawak baby dia so nuqman main2 kejar2 la ng baby haikal..hahah..sian baby haikal jenuh le nk main aci ligan ng nuqman..nuqman langkah sekali dia kena langkah 3 kali..petite jek haikal ni..


muka poyo + pening2 lalat lagi..
dah dkt kul 12 dah abis keja..so ajak la abah balik..abah xnak balik..dia ajak gi subang parade..dari aritu ajak gi subang parade kan abah ni..kata kali ni sure tak sesat punya..hehe..so pegi je la kan...sampai2 sana,nampak toys 'r' us ..tu je sebenarnya..nak berlama2 an kat situ sampai mak boring nunggu..mmg le takleh ikut gi sana mak tak sabar nk kuar cepat jek hihi..dorang membelek2 sakan Transformers la bla bla bla suma..mak sambar satu lego beli kat nuqman..gi bayar..pastu mak kuar tunggu kat luar..dorang tatau pun mak beli lego..
tgk la dua beranak ni..kalo pasal transformers mmg mak tak dilayan la

masa kat situ mamat ni dah decide nk beli yang ni..ada less 40% kot tak salah..

alih2 kuar2 lain plak yang dibeli si abah ni..yangn tak less plak tu!!!alasan "ummi ni ada satu je ummi dah abis" bla bla bla..whatever..malas nk bebel..
dah kuar dari situ..jalan2 nampak la uncle lim's..rasanya teringat baca kat blog buk pilla kata asam laksa dia sedap..so ajak la abah gi try makan kat situ..

ni le asam laksa tu..mmg sodapppppp...nyum nyum!

abah nye..nasik lemak rendang..sodap gakkk

nuqman makan karipap..tepi2 jek..sibuk nk main transformer
makan sket pastu sibuk dah main transformer tu..tak macam robot kan..macam car biasa jek

abah..nak makan ke nak main??haiyo..transformer + abah + nuqman tak dapat dipisahkan. masa abah sibuk dok bukak kotak transformer tu ada la sorang budak lelaki india datang kat meja nk belek transformer apa abah beli..terkejut mak tetiba terjojol kat sebelah..huhu kus semangatt...ape la dorang ni obses sungguh..

dah balik umah..mak kerjakan lego..abah buat keta tad jadi robot..nuqman??tunggu dua2 siap haha..penat tau mak yang tak bape minat main2 benda camni nk buat haha..bangga gak ng diri sdiri berjaya wat traktor tu..hihi..nmpk kecik comel tp mak aii lenguh gak le nk buat..
tapi kat subang parade tak ramai pun orang..mcm hari raya hahah..agaknya semua pun dok kat umah..kuarantin heheh..







macam penyamun tak?

Friday, August 7

arini mak mc..semalam pening2 lain macam jek..ngadap pc..pc pusing2..nk tido pun pusing2..semua salah kena la..so semalam balik keja,terus baring..tapi tak kurang2 jugak..ajak la abah gi zahrah..gi zahrah kul 9.30..mak aii ramainya orang..bak kata nurse kat situ,dah macam funfair plak klinik malam tu..tanya2 dia agak2 kul bape leh kurang orang..cakap 3 jam lagi..so balik umah dulu kul 11.30 baru kuar balik..

ramai je lagi jugak orang..tapi takde la tunggu lama sgt dah..sbb dah daftar dulu kan..so lepas cek2 bp mak tinggi jugak..sbb tu la pening agaknya..so doktor tak pikir panjang.."saya bagi awak rehat ye..esok tak payah keja"..so mc la arini..esok rasanya kena gi opis kejap buat report..kang ari isnin gelabah macam2 nk buat..abah pun nk teman so ok la..esok kene gak gi opis wat keje..huhu..
semalam pening2 mask takde..sapu tangan pun bleh laa..bleh gitu??hehhe..cam penyamun plak..

Kesiannya...

Wednesday, August 5

pagi ni..tengok jerebu macam sesak napas je...hai..dengan jerebu la..H1N1 lagi..harap2 malaysia boleh bebas dari semua ni sikit masa lagi..mak doakan yang terbaik untuk rakyat malaysia..wah dah macam wakil rakyat pun ada kekekeke..

pagi tadi..mak drive rilek2 je nk datang opis ni..sebab tak jam so rilek2 je la bawak kan..sampai ke tol npe..nampak macam slow plak..rupa2 nya ada sebuah kereta lama kat depan yang bawak slow n semua pun ikut belakang dia sebab takleh nk potong kat selekoh..ok la kan rilek je la sbb tak rush pun..dah sampai depan2 tol..kereta tua (bukan kutuk ye..mak tatau nk cakap kereta dulu2 nk panggil apa hihi..jenis apa pun mak tatau) ni masuk laluan touch n go jugak sama ng mak..dalam hati..jangan la dia mati kat depan ni pulak..sekali punya la lama dia dok kat depan tempat nk touch kad tu..dalam hati angin la gak kan..pastu dok ejas2 ke depan sket2 tak paham mak dia nak buat apa..palang tak naik2 dia makin ke depan..

sekali kereta tu stop..pastu ada sorang kuar..sorang pakcik chinese..dah tua..alahai tak sampai hati pulak mak nk hon..dia datang kat keta mak..

pakcik : "sorry aaa..saya takda kad..saya dari melaka ni"
mak : " oo pakcik takde kad ke"
pakcik : "saya ingat semua laluan tunai..saya nk pergi rumah anak saya..macam mana nk buat ini?"


org tol npe takde lagi la plak mak nk suruh tolong kan..mak pun cadangkanla suh dia mintak kad org belakang n bayar kat org belakang..sbb mak tak boleh bagi kad mak.nanti mak pulak takleh nk touch..kalo berselang boleh..

pakcik : "berapa aa kena bayar" ...pastu org npe ada kat depan
mak : " pakcik tu dah ada org tu pakcik..dah ok dah"
pakcik : "terima kasih aa"


pastu org npe tu setelkan la pakcik tu..dia pun mcm bertanya jalan dekat org npe tu..mak pun tak sampai ati nk hon2 suh cepat.. kereta2 lain kat belakang pun tak hon jugak..agaknya kesian tgk pakcik ni..dah tua..bongkok2 sket..bawak kereta mmg 30-50kmj je..5min pastu baru le pakcik tu jalan..

ape yang mak nk cakap..dalam keadaan dia tua macam tu,kenapa la si anak tak jemput ayah dia kalo dia nk dtg sini sekalipun..dah le org tua tu meraba nk gi rumah dia macam mana..melaka bukan jauh sgt nak balik amik kan..hmm..bahaya la dia bawak slow2 jalan kat kl ni kan..kt kl ni pantang slow mmg kena hon je la..ish2..

sampai ke opis la mak pikirkan pakcik ni..hmmm..

Seducing Mr Perfect..

Tuesday, August 4

wah..tajuk takleh tahan..hahaha..abah sile bagi laluan kejap ek..ummi nk poyo kejap..kakakaka
semalam mak layan la citer Seducing Mr Perfect ni..korean film..aaaa mak suke la dia nye actor...waaaaa...ensemnye..mak mmg suka tgk citer korean..serial ke filem ke..mak layan jek..sbb citernye kalo love story mesti klakar2..mak tak suka sgt citer serius2 ni pening kepala..kalo citer korean ni ada gak selit lawak2 tu yang mak suke..

ok berbalik pada si Daniel Henney ni..aaa..suka la dia..sblm ni ada la gak tgk citer yang ada dia.tp sblm ni tak menyerlah sgt watak dia..cam ala2 pelakon pembantu jek..apa tah nama citer sblm ni yang ada dia..so semalam ni tgk la citer ni kan..aduila..mak suka tol tgk org macho2 gini..hihihi..

ni sikit sebanyak citer pasal Seducing Mr Perfect ni..

Min-joon (Uhm Jung-hwa) is a believer in true love and always very dedicated to her current boyfriend. However, men always break up with her - her latest boyfriend ends their relationship on her boy friend's birthday. Distracted by the latest break-up, she bumps into a car and a man steps out of it - who turns out to be her new boss, Robin Heiden (Daniel Henney). Heiden has very clear ideas about a relationship and love: both are a game of power and Min-Joon seeks advice from him, as she doesn't want to get dumped again. However, when she starts to treat men like Heiden treats women, she realizes that she prefers her older behaviour, even if that means that she gets dumped again; she doesn't see love as a game of power and never will. Heiden, who has to deal with his own heartbreak, as he loved a woman so much that she had to shoot him to get the message across that she wasn't interested in him, starts to soften at Min-joon's attitude towards life. He eventually falls in love with her and both get into a real relationship and a happy ending of their own.

One of the unique concepts of the movie is that Robin Heiden speaks only English because he finds Korean hard to speak, while Min-Joon speaks mostly in Korean. The two seem to understand each other perfectly without any outside translation. This was a new style of dialogue for Korean films, and it is partially credited for the film's success.


ni la orangnya...ensemmmmm..

wah machooo gitussss...awwww

ni la actress citer nye..kelakar pun ye minah ni..haha


ok dah dah..berangan tah ape2 je kan mak ni..hehe..sesapa nk tgk citer ni ada ulangan ari ni..tapi mak tak ingat la kul bape..hahahhaa..tapi untuk sesapa yang langgan Astro Mustika je la..hehe





takde job kat blog ni..merapu sajaa..

Monday, August 3

ade org guna keyword job untuk sampai ke blog mak ni..hehee..ada jugak yang cari salak denai..ha yang tu memang akan jumpa lah..ada jugak cari guna rehal centre,makan kat bandar baru bangi...ha yang ni mmg le korang akan dapat info sket2..kekekeke..macam2 lagi la..

lawak plak tgk keyword2 yang org pakai nk sampai ke blog mak ni..

err....betul ke??

Saturday, August 1


mak ni kan baru join nuffnang ni..and mak sedikit jakun+menggelabah+poyo di situ..kakakkaa...tgk la dari mana datangnya orang2 yang baca blog mak ni...err..mak agak kompius..betul ke nuffnang ni..hahahahaha...bule tak mak tak pecaya??kalo dari malaysia n australia mak tau la sapa...yang dari negara lain ni mak kureng pasti lah..tapi pape pun..mekasih la sape yang rajin ngadap blog mak yang ntah apa2 je nih..so mak kena spikang english sket la kan..kang negara2 lain tu tak paham pun mak tulis apa hihihihi..

I would like to thank to all my blog readers wherever you are..really make my day to see this..so guys and gals enjoy reading ya!

wah gitew!hahaha...poyo nye mak!!
Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino