Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Mencuri Masa..

Thursday, January 7

Sementara tak mengantuk lagi ni sempat la nk jengah sini kejap..kalo dak balik kul 9malam pun mata dah kuyu tersengguk2 nak tido dah..arini tahan la sket walopun gaban nye bz kat opis dengan benda baru..harap semuanya berjalan lancar tanpa banyak masalah.

Dekat2 nak lunch tadi sempat la curi masa keluar opis kejap untuk setelkan hal pengeluaran KWSP. Alhamdulillah arini banyak benda setel..lega sikit rasa kepala ni boleh buang sikit benda2 dari dalam list pending yang tak bergerak..Meh nak citer sket pasal apa yang kami buat kat KWSP tengahari tadi..

Actually kami ke KWSP untuk setelkan hal pengeluaran ansuran bulanan untuk pembelian rumah. Kiranya untuk keluarkan akaun 2 untuk cover bayaran untuk rumah for few months la so that kita bole rileks kejap dari membayar duit rumah ni..Masa dulu buat pengeluaran pertama tak ramai orang..nak buat ansuran bulanan ni tak sangka la pulak ramai sangat orang yang nak buat proses yang sama..masa kitorang amik no..baru panggil untuk orang nombor 5..nombor kitorang 25!!hohoho..sorang2 proses lebih kurang 5minit jugak la..and in between dok tunggu tu ada la plak org suka suki potong queue..dia amik nombor..pi makan..balik sana balik nombor dia dah lepas 4 orang pastu suka2 pi claim cakap nombor dia dah lepas..hangin dak orang macam ni??sukati dia je..patutnya kalo dah lepas tu tunggu la kejap bagi dua tiga orang lepas baru la pegi baru fair..ni tak..lepas sorang abis terus je gi kaunter cakap dia nye turn dah lepas sbb gi makan..bole gitu???abis yang org lain dok tunggu tak pegi mana2 ni adil ke??bangsa satu ni memang buat apa pun sukati mak pak dia je..nasib baik la org kat kaunter kwsp tu sound sikit ja,,tapi biasa la..kalo bangsa itu,memang dia buat pekak badak je..

oklah terlebih bebel plak..ni nak cerita la serba sedikit proses pengeluaran ansuran bulanan untuk rumah ni..kot2 la ada antara korang yang nak buat proses ni bole la wat rujukan nanti..

Proses ni bole dibuat sekiranya baki dalam Akaun 2 KWSP korang melebihi RM600 ringgit sekurang-kurangnya..dan proses tu akan dibuat sekurang-kurangnya untuk 6 bulan..kiranya kalo korang ada RM600, korang leh buat ansuran bulan rm100 la sebulan selama 6bulan..kalo dalam akaun korang ada RM10000, and korang kena bayar bulanan RM1000, maka korang boleh buat ansuran selama 10 bulan la..Bape bulan ni korang bole pilih nak bape lama..terpulang pada korang..nanti pegawai kat kaunter tu akan tolong kirakan.Dokumen yang perlu kita sediakan :-

- Borang 9P (amik kat kaunter KWSP, tak sure bole download dari website dia ke tak)
-Salinan S & P Agreement
-Surat Pengesahan baki terkini pinjaman daripada bank pemberi pinjaman (yang ni selalunya bank akan bagi dalam masa seminggu-walopun sebenarnya sehari pun bole siap hehe)
-Salinan IC
-Salinan Buku Akaun Bank
-Sijil Nikah

Ni adalah untuk pengeluaran kali pertama ansuran bulanan. Untuk next pengeluaran dah tak payah sertakan S & P Agreement. Yang lain2 still perlu sertakan. Pengeluaran seterusnya jugak tak kisah bila korang nak buat as long as baki minimum akaun 2 adalah RM600 and korang takde terikat dengan ansuran terdahulu yang belum abis lagi..Contohnya mak buat utk setahun punya ansuran,, so dalam tempoh setahun tu mak tak boleh buat apa2 proses walopun baki dalam akaun mak dah ada RM600..paham tak??hihihhi poyo mak terangkan ntah2 korang dah lebih dulu proses kan..takpe ni untuk ingatan mak jugak untuk next time hehe..


Pegawai yang berdedikasi..lupa nk tgk nama kalo dak leh antar surat kat paper puji2 sket..hehehe..bagus dia wat keja compared to another counter yang a bit slow..slow sebab malas ke teliti tatau la hihi..kalo teliti bagus la..tapi slow sangat le..yang kaunter kitorang dapat ni mmg tip top dia explain..mak kan banyak tanya..sampai dia makan ke belum pun mak tanya hahahahha..muka takleh la amik kang dia saman mak plak letak gambo dia kat sini wakakkaka..

9 sweet thoughts:

fazilzura said...

dh 3 kali wat pengeluaran KWSP .. thn 2009 je lum kuor lg.. heheh hrp bnyk tuk 2010 .. lama skit nk relax dr bayo umh

mrsjaddo said...

tq for the info.belom pernah ada pengalaman lg nih...

sujaihah said...

info yang bagus ni...takper2...nak kena bt nanti..saya rujuk la kat akak...heheheh

genny da bomb said...

fazilzura - oo dah lama la ni beli umah ek..hihi..kumpul setahun2 baru kuar baru ok kan..maklumla gaji pon kocik hahahaha

mrsjaddo - haa tu dah beli umah tu sara leh la nnti..lambat lagi la nk buleh wat kan..

sujaihah - ha wan..beli umah dulu..dah beli nnti baru cerita kekeke

fazilzura said...

umh dh siap & start bayo dh lama jgk ler.. cume empunye bdn je lum pindh2 lg.. ado wat sikit2 renovation .. ** betui2, gaji ciput .. so kene tungu setaun baru leh kuor kan

shaifulsafar said...
This comment has been removed by a blog administrator.
shaifulsafar said...

apu lah aku melalut ni... sory genny... aku baca double blog... sampai silap2 tulis nama... hahahaha

genny da bomb said...

shaifulsafar -hahahahhahahahaha tokojut den baca kekekekkeke..

AbahNuqman said...

semoga jadi panduan pada yang ingin mencari kebenaran.. the truth is out there..

kredit utk ummi yang berusaha sedaya upaya utk dptkan maklumat pasal epf nih.. abah ngikut sajer..

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino