Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Bole panggil makanan tradisi ke??

Sunday, November 21

Disebabkan raya korban kat sini..maka semuanya la kena buat sendiri..kalo teringin sendiri kena bikin..kalo tak reti kena la calling2 my mom kan..hehe..selalu tau makan ja..tolong buat..tapi tak penah nk tau resepinye..haha..




So makanan ni kalo kat kampung panggil Air lawar atau dalam loghat orang Sik akan bunyi "A lawa" ..selalunya akan jumpa makanan ni bila time raya korban la..rasa ala2 kerabu,n ianya adalah sejenis pencicah jugak la..so masa kenduri korban tu..selalunya daging akann direbus kosong...potong2 pastu dicicah la dengan macam2 jenis pencicah yang ada..ada kicap,air belacan,air asam pun ada..tapi selalunya orang cicah dengan air lawar ni la..sebab jarang orang nk buat time hari biasa..kalo pencicah lain hari biasa pun bole buat kan..hehe..

Bole ke dipanggil makanan tradisi??hahahaha..soklan ape la ni kan..padahal rasanya cam kerabu2 gitu..so kerabu pun orang ada buat hari2 kan..ekekekkee...

7 sweet thoughts:

Lovely Bella said...

bella x pnah tau pun.. hehehe nih baru tau... teringin plak nak rase.. :)

genny da bomb said...

bella..benda ni pelik2 so bella takyah le rasa..kang muntah hijo plak..kekeke..bella kan sensitip huahaha

wan sujaihah said...

kenapa saya rasa cam air liur meleleh ?...he he he

SURIA AMANDA said...

uik..x pernah tau la..makanan tradisi la tu kot..

genny da bomb said...

haha wan..penah makan ke yg nk meleleh hehe

suria - bole la kot panggil kan..sbb time raya korban je ada ni hehehe

faiezah / ija said...

aku rasa ko ni boleh buat klas memasaklah...asyik cuba resepi baru...apa kata ko bukak satu blog utk menu....boleh aku intai2 aper yg sedap yg ko masak...bawak sikit kat opis untuk rasa

genny da bomb said...

haha faizah..tak kosa aku nk buat blog byk2..yg ni pun aku malas nk apdet..lagikan nk buat blog masak2..cukupla ada blog masak2 yang macam2 buleh direfer tu..

kalo kat blog aku ni klik je kat resepi..tapiiii..bape resepi je pun aku tepek hahahaha..masak mmg dah byk..tunjuk hasil je..resepi takde kekekeke

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino