Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Progress Rumah-ongkos n KIV

Tuesday, February 3

Meh nk listkan ape yang aku ase nk buat kat umah tu...tp KIV list la ni kot..ngakkk mampu agi..hope dpt le buat suma seperti apa yang nak..by year end pun bleh le kot..tak pun bila2 ada duit lebih le

So far ongkos yang dh terlibat

extend (20x14) - RM20k (include cornice,lampu,kipas,pintu,tingkap,table top,tiles,wiring,plumbing) dah bayar RM5k
sambung letrik - RM303 (2 ari bekerja sambung balik)
sambung air - RM130 (3 ari bekerja sambung balik)

total so far : RM5433 (fuhh ni pun dh byk dah ase)

cepat je surut duit kalo dah mula masuk umah ni kan...huhu..so by Jumaat setel la kot sambung api ng air tuh..tak setel kalu mak le tukang calling2 ni..

ni plak KIV list yang rasa2..bukan rasa ni..harapppp dpt buat le kat umah tu

kitchen kabinet - kalo below 6k bole le kot nk buat..kalo mahal lagi takdo duit kene KIV le
tiles kat tingkat atas - tgh pikir nk jenis kayu ke jubin..kayu cam ala2 deco bersama eric tu hehehe..tp cam tak cukup duit je jugak kalo dah buat kc dulu huhu
cat balik satu umah - umah ni kan umah dh lama sket..so dinding2 tu mmg patutnye kene cat balik la..abah kite priority yang ni lah
tangga n stor bawah tangga - kalo bleh nk tukar tangga tu buat guna tiles n bleh jimat ruang..n buat stor bawah tangga..tapi cam takdo je jugak duit..redha dulu le kot ng apa yang ada
car porch - kalo bleh nk boh tiles..kalo tak mampu letak simen biasa je lah..takmo ada rumput2 tu semakkk

hmm..lepas ni nk kene sevey2 lampu kipas ng pintu plak..pastu nk mintak kontraktor tgkkan atap depan tu cam ada bocor..hope dia tak caj le sket2 camtu je heheh..kedai lampu dah ada nk gi serbu based on moon nye kedai yang dia recommend. kipas ng pintu ni ada sesapa nk rekemen kat mana yang murah??jangan le bagi kat kedah ke perlis ke..nk gi sana dh kos plak kan hahaha..

5 sweet thoughts:

Miss Moon said...

genie , banyak kije kan nak masuk umah nih . Tetiba kiter jadi very calculative ...asal amount sikit bila di campur campur mau juling gaks mata menengok angka nya

wising u all the best genie ...meh la kiter sesama mengeringkan duit dlm poket dalam bank n sewaktu dengan nya

Mummy dasy said...

Betul, mcm me klu nak beli umah stby duit dulu baru beli umah coz nnt mst nyk budget nak guna for renovation.

genny da bomb said...

moon - tu le moon..jom le kite sesama ngabihkan duit kita yang bekepuk2 ni kan ahahaha...

betul la..bila melibatkan duit byk cenggini..sikit2 singgit pun kira kekekke..

Mummy dasy - betul2..nk beli umah mmg kene prepare duit bebanyak..so that smooth jek nk masuk umah nnti..cam saya..dh beli,kene la buat2 cam duit byk walopun ciput jek kekeke

kirana said...

ala geni..wat slow2 laa
kite ni kategori muda lagi..

pastu org kata kedai lampu murah kat puchong tu..kedai top ten
kat area2 situ kan byk kedai2 lampu

AbahNuqman said...

Waahh..semangat betul ummi ni yer, macam2 calculation dah dia buat...kat rumah pon tekun sgt sampai tak bercakap ngan abah duk kira2..takpelah yang, kalo takde duit org usahakan la cara yg halal heheh..yang penting awak puas hati..

Related Posts with Thumbnails

***Me nye stories..life is a journey*** Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino